Ako na to?

Ako na to?

Základné informácie o zostavení centrálneho vysávacieho systému.

Pre správny návrh centrálneho vysávania musíme poznať niekoľko princípov na základe ktorých tvoríme projekt.

Klasické rozvody – hadica prenosná, pripája sa do zásuvky

Pri klasických rozvodoch sa prenosná hadica vsúva do pevne zabudovanej zásuvky. Konštrukcia klasických rozvodov pozostáva z centrálne rozmiestnených zásuviek navrhnutých pre štandardnú 9m hadicu. Zásuvky sú rozmiestnené tak aby sme z jednej zásuvky do ktorej zasunieme hadicu mohli povysávať čo najviac miestností. Je to praktické a šetríme tým čas prenášania hadice do inej zásuvky.

Hadice centrálneho vysávania sa vyrábajú v štandardných dĺžkach 9,1m, 10,7m, 12,2m. Tieto hadice môžu byť vybavené ovládaním na rukoväti, a to buď on/off (zapni/vypni) alebo reguláciou výkonu DATASYNC. Hadice bez ovládania spínajú systém priamo vsunuzím do zásuvky. Tieto hadice vieme vyrobiť na mieru, napr. kratšiu hadicu do garáže alebo dlhšiu hadicu von.

Pri bežných domoch niekedy postačuje jedna zásuvka na podlažie. Umiestnenie agregátu situujeme do garáže, kde taktiež umiestnime zásuvku, ktorú využívame na vysávanie auta. Ďalšie zásuvky môžu byť v podkroví, resp. odľahlejšej časti domu. Súčasťou klasických rozvodov môžu byť rôzne doplnkové typy zásuviek väčšinou jednoúčelové, napr. kuchynská štrbinová zásuvka Dustpan, VROOM - box s hadicou do skrinky kuchynskej linky, závesná hadica WALLYFLEX.

Rozvody skrytej hadice - systém RETRAFLEX

Hlavným prvkom je špeciálna zásuvka RETRAFLEX z ktorej priamo zo steny vytiahneme hadicu zasunutú v potrubnom systéme a zaistením zopneme agregát. Táto zásuvka si vyžaduje aj špeciálne komponenty ktoré umožnia hladký posuv hadice v potrubí. Retraflex zásuvky sa tak ako DECO zásuvky vyznačujú moderným dizajnom.

Kabeláž – spínanie systému, regulácia len u klasického systému s prenosnou hadicou

Popri potrubí medzi všetkými zásuvkami je vedená dvojlinka napájaná nízkym napätím. Táto kabeláž zabezpečí pri zasunutí hadice do zásuvky zopnutie kontaktov a rozbeh agregátu. Pri centrálnych vysávačoch s reguláciou výkonu kabeláž zabezpečuje aj ovládanie sacej sily agregátu.

Pri systéme RETRAFLEX je možné ovládanie bezdrôtovým vypínačom na rukoväti hadice. Vypínač-vysielač ovláda prijímač umiestnený pri agregáte. Prijímač spína motor centrálneho vysávača. V tomto prípade teoreticky nemusíme mať ovládaciu kabeláž.

Koľko zásuviek RETRAFLEX ?

Zo skúseností našich zákazníkov a tiež vlastných doporučujeme tak ako pri klasickom systéme menší počet zásuviek na skrytú hadicu. Je pohodlnejšie a rýchlejšie vysávať napríklad s dlhšou hadicou ako prechádzať s príslušenstvom k druhej zásuvke a vyťahovať hadicu. Výnimkou je členitý priestor kde sa s dlhou hadicou zle manipuluje. Hadice z hľadiska pohodlnej manipulácie doporučujeme inštalovať v dĺžkach do 12m.

Dĺžka hadíc RETRAFLEX

Pre systém RETRAFLEX sú dodávané hadice až do dĺžky 18m. Dajú sa vyrobiť podľa potreby na mieru. Takúto hadicu doporučujeme len v prípade ak sa jedná o otvorený priestor (hala).

Galéria