Výmena poškodenej rukoväte hadice CycloVac

Výmena poškodenej rukoväte hadice CycloVac

Tento článok má za úlohu podrobne vysvetliť doporučený pracovný postup pri výmene poškodenej rukoväte hadice ON/OFF, alebo rukoväte s reguláciou výkonu Datasync.

Pri dlhoročnom používaní centrálneho vysávača sa občas stáva, že rukoväť hadice s ovládaním pravdepodobne následkom úderu pri páde praskne. Neskôr po mnohonásobnom používaní prasklina spôsobí zlomenie rukoväte. Rukoväť sa dá zakúpiť ako náhradný diel, a oprava je možná v našej spoločnosti so zárukou, alebo si môžete rukoväť vymeniť sami.

Pri výmene je potrebné rozobrať rukoväť aj koncovku hadice do zásuvky, pre prevlečenie záklapného zaisťovacieho krúžka rukoväte. 

1. Uvolníme skrutku na spodku rukoväte. Táto drží spodný kryt. Kryt posunieme smerom dopredu k trubke. Tým sa uvolní.

2. Uvolníme klzné kontakty rukoväte.

3. Uvolníme záklapný zaisťovací krúžok hadice, starší typ vypáčením dvoch spodných a vrchnej poistky plochým skrutkovačom. Novší typ má na spodu krúžku 2 skrutky ktoré vyskrutkujeme. Krúžok musíme prevliecť na druhý koniec hadice. 

4. Koncovku do zásuvky tiež musíme rozobrať. Toto vykonáme zatlačením na spodnú časť manžety koncovky plochým skrutkovačom a stiahnutím manžety z koncovky. Teraz nasleduje uvolnenie polmesiacov okolo konca hadice. Na to použijeme ten istý plochý skrutkovač. Podpáčime 4 zaisťovacie body a snímeme aretačné polmeciace z koncovky. 

5. Vyvlečieme pôvodný zaisťovací záklapný krúžok rukoväte a hneď navlečieme k rukoväti nový záklapný krúžok. Koncovku do zásuvky zložíme zaklapnutím polmesiacov na pôvodné miesto (je vhodné označiť si polohu predom), a navlečieme manžetu koncovky tak aby zaklapla poistka na spodku koncovky.

6. Teraz, po otvorení spodného krytu novej rukoväte uvolnením skrutky a odklopením kontaktov pristúpime k zloženiu rukoväte.

7. Vyberieme starý gumový tesniaci krúžok zvnútra koncovky hadice. Nasadíme nový krúžok - je súčasťou novej koncovky (v sáčku). Zasunieme koncovku do rukoväte. Na koncovke pri mosadzných krúžkoch musia zostať biele krajné krúžky. Treba dať pozor, predný niekedy vypadne.

8. Teraz môžeme nasadiť nový zaisťovací záklapný krúžok rukoväte, najprv horný plastový výčnelok do vybratia na rukoväti. Potom zaskrutkujeme 2 istiace skrutky.

9. Nasadíme kontakty do dutiny v plaste, potom priklopíme. Musia sedieť na klzných krúžkoch. Plošný spoj presne sadne na svoje miesto. Môžeme ho prilepiť izolačkou, táto ho pridrží kým zložíme spodný kryt rukoväte.

10. Spodný kryt navlečieme odpredu dozadu a zaistíme skrutkou. 

Teraz by mala byť hadica kompletná a pokiaľ máme všetko na mieste, môžeme vyskúšať či sa dielo vydarilo. Hlavne polmesiace koncovky hadice musia byť v osi výstupku ktorý nám zapadá do zásuvky. Výstupok vymedzuje kovové polkrúžky aby boli po stranách v osi hadice. Vyskratovaním vnútorných kontaktov zásuvky zopnutím vypínača uzavrieme obvod a vysávač sa zapne. Ak sme zle zložili koncovku, alebo je v zásuvke pootočená môže sa vysávač zapnúť aj bez ohľadu na polohu vypínača (nedá sa vypnúť). 

A je to :-) , gratulujeme šikovnému majstrovi.

Galéria